Chiar dacă au trecut deja 16 zile de când omenirea a intrat în anul 2024, există o țară pe glob unde timpul e puțin diferit. Locuitorii de acolo sunt încă în 2016 și asta pentru că un an are 13 luni. Cum este posibil acest lucru.
Dacă ți-am spune că există o modalitate de a ne întoarce la anul 2016, ai putea spune că acest lucru nu este posibil. Totuși, e nevoie doar de o călătorie cu avionul pentru a te transpune în urmă că opt ani!
E adevărat că nu vei călători în timp și este doar o formă metaforică de a spune acest lucru și asta pentru că, în Etiopia, acum este anul 2016.
Calendarul pe care lumea îl folosește în mare măsură astăzi – cel gregorian – nu a fost unul standard dintotdeauna. În 1582, Papa Grigore al XIII-lea a introdus calendarul gregorian. Înainte de aceasta, cea mai mare parte a lumii romane și a Europei au folosit calendarul iulian, introdus de Iulius Caesar în 45 î.Hr., conform IFL Science.
Deși majoritatea țărilor din lume folosesc acum calendarul gregorian, există câteva care folosesc alte modalități de împărțire a anului. În Etiopia, există 13 luni – Meskerem, Tikimt, Hidar, Tahsas, Tir, Yakatit, Maggabit, Myazya, Ginbot, Sene, Hamle, Nehasa și Pagume. În loc să aibă un amestec de luni cu 30 de zile, 31 de zile și 28 sau 29 de zile, în funcție de an, calendarul etiopian are 12 luni cu 30 de zile fiecare, urmate de o ultimă lună care are cinci sau șase zile, dacă vorbim de un an bisect.
De asemenea, nici ora din zi nu este aceeași, fiind împărțită în două reprize de 12 ore care încep la 6:00 dimineața și nu la miezul nopții.
Totuși, de ce este 2016 în Etiopia? Răspunsul datează încă din anul 500 d.Hr.
La fel ca și calendarul gregorian, calendarul etiopian se bazează pe nașterea lui Isus. În anul 500 e.n., Biserica Catolică și-a schimbat calculele cu privire la momentul nașterii lui Isus, dar biserica etiopiană nu a făcut-o și, suplimentar, acest an plasează noul an pe 11 septembrie (în sistem gregorian).
Etiopia – singura țară din Africa care nu a fost niciodată colonizată – a continuat să folosească calculele mai vechi și, ca urmare, trăiește în 2016.